Waarom krijg ik niks van de erfenis?

 Erfgenaam zijn of niet

 In de wet is geregeld wie een erfgenaam is als er geen testament is opgesteld. Wie wettelijk gezien erfgenaam is, kan toch nog van een koude kermis thuis komen als blijkt dat hij of zij is onterfd. Want dat kan namelijk, een erflater mag personen onterven. Een kind is wettelijk gezien erfgenaam van een ouder, maar als in het testament staat dat het kind niks krijgt, houdt het bijna op.


Kind is onterfd door de ouders: legitieme portie

Ja, ouders kunnen hun kinderen onterven en dan zijn ze meteen ook geen erfgenaam meer. Een onterfd kind heeft geen recht op goederen, maar recht op geld. Dat geld wordt wel de legitieme portie genoemd. De grootte van de legitieme portie is de helft van het wettelijk kindsdeel. Stel er zijn twee kinderen en een langstlevende ouder. Dan hebben alle drie als ze erfgenaam zijn recht op 1/3 e deel. Maar als een kind is onterfd, heeft het nog recht op 1/6e deel en gaat er 1/6e deel extra naar de erfgenamen.


Te veel schulden zijn achtergebleven

Maar het kan ook zijn dat er geen erfenis over is of dat er zelfs meer schulden zijn dan vermogen. In dat geval wilt u niets erven, want dan draait u mogelijk op voor de schulden die zijn achtergelaten. In dat geval kunt u in actie komen door op tijd de erfenis te verwerpen. Doe dit op tijd en gedraag u niet als een erfgenaam, want dan ziet de fiscus u als iemand die de erfenis zuiver aanvaardt. Een tussenoplossing kan zijn om een erfenis beneficiair te aanvaarden. U zegt dan nog geen neen, maar het kan een neen worden als de totale boedel is opgemaakt. Een notaris zal u hierbij helpen. Ook hier kan een goed advies zeker geen kwaad,

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe kunt u een negatieve rente voorkomen?

Hypotheek extra aflossen of sparen en beleggen in 2020 en 2021